вівторок, 12 січня 2021 р.

Отто Бахманн, "Спокуса святого Антонія"

Гайда закінчимо рік чимось красивим.

Швейцарський маляр-графік-ілюстратор Отто Бахманн (1915 - 1996) попри буремні часи, на які припала його молодість, не творив подвигів - не служив, не воював, не малював проекти камуфляжу. Навіть не був членом жодної партії. Проте все ж на одну авантюру Отто наважився - у 30-х роках молодий небідний художник цілих три роки колесив Європою разом з бродячим цирком. 

І якщо уявлення про тогочасний мандрівний цирк ви черпаєте з фільму "Уроди", то Бахманну пощастило куди більше - ті три роки у цирку визначили його незвичний карнавально яскравий і відвертий художній стиль. Надалі всю свою успішну кар'єру Бахманн малював переважно красивих попастих жінок, постійно привносячи у свої картини елементи вуаєризму - явно запозичені з буднів за цирковими кулісами.  

От наприклад чи одразу ви побачите святого Антонія у цій картині "Спокуса св. Антонія" (що явно віддає шану шедевру Далі)? Шукайте. І пам'ятайте, що Бахманн не любив малювати а ні себе, а ні будь-яких інших чоловіків, концентруючись на тому, що сам вважав прекрасним. Шкода, що в наших краях художник відомий мало, хоча, здається, за стилем він дещо випередив сучасне декоративне мистецтво.



Немає коментарів:

Дописати коментар