вівторок, 9 березня 2021 р.

Францішек Жмурко, "Право першої ночі" (Primae Noctis)

Продовжить святкову галерею уродженець Львова, академіст Францішек Жмурко. Учень самого Яна Матейка 1892 року намалював примітне полотно "Право першої ночі" (Primae Noctis). 

Як безумовну удачу картини, звісно ж, приймаємо саму героїню, чия фігура так переконливо виражає сором і ніяковість ситуації, що підкреслюють абсурдність заглавного феодального звичаю.

Проте поряд з цим - і повний анахронізм у вигляді досить таки модернової шпаги кінця 17 ст., а вже ж ніяк не Середньовіччя. Як власне і надто шляхетний профіль нареченої, яка могла б опинитися в такому положенні хіба що будучи селянкою. І це натякає нам на нереальність такої картини. І на чисельні історичні розвідки, згідно яких - "Право першої ночі" як узаконений звичай не значиться в жодних документах, а в тих, де значиться - мається на увазі товарний викуп з нареченого за перевід селянки від одного пана до іншого. 

Відтак, за виключенням свавільних дій феодала, які безумовно мали місце, сам звичай нині здебільшого вважають вигадкою літераторів романтичної доби. Ну що ж. Сподіватимемось, що так воно і було? 


Немає коментарів:

Дописати коментар