четвер, 27 серпня 2009 р.

Армія Наполеона і медицина

Розповідь шоста. Про "відчайдушного різника"
Сам Наполеон називав Бородіно, або битву на Москві-ріці, найвидатнішою своєю баталією. Так, багато хто з солдатів, офіцерів, генералів покрив себе славою - своєю відвагою, шаблею та багнетом, своєю та чужою кров`ю.
Постає питання, хто ж з учасників битви виявився "найрезультативнішим" різником?
А ним виявився ось цей аристократичний чоловік.


Барон Домінік Жан Ларрей, головний хірург Великої армії. Під час і після Бородина за 36 годин примудрився власноруч зробити 200 ампутацій кінцівок поранених солдатів. Результативність, погодьтесь навіть побільше, ніж в якогось рубаки-кавалериста. Справа в тому, що цей досвідчений медик таку операцію, причому на вищому рівні майстерності, робив за 4-5 хвилин. Треба сказати, що невдовзі після битви великий гуманіст Ларрей (котрий примушував підлеглих лікарів однаково доглядати як своїх поранених так і полонених) дуже здивувався, коли у Москві отримавши від росіян записку "Своїх поранених ми залишаємо вам, сподіваючись на ваше людянісь", побачив що росіяни підпалили місто, залишивши горіти в деревяних халабудах тих самих скалічених солдатів, котрих звалили на його плечі.

Під час ендшпілю біля Ватерлоо, коли Ларрей за звичкою прямо під кулями латав поранених бійців, Веллінгтон сам віддав наказ не стріляти в сторону барона, сказавши "Ця мужність і відданість вже не з нашого віку..." Зате коли його схопили в полон прусаки, видатний хірург був нашвидкоруч засуджений до страти! Барона врятував лише його німецький колега-лікар - він пізнав Ларрея, і нагадав присутнім "суддям", що саме ця людина колись врятувала життя полоненому синові маршала Блюхера. Звісно після цього хірург був відпущений до Франції.

ПС.
Теж про ампутацію. Хотів винести окремою розповіддю, але ці факти надто відомі, і вже не дуже цікаві. Хто був великим спецом в різанні живого мяса, так це іспанські гверільяси. В історії мало аналогів їх жорстокості у відношенні до полонених. Генерал Рене, зварений живцем, це лише верхня частина айсбергу.
Я багато разів передивлявся серію гравюр Гойі "Катастрофи війни", де видатний живописець змальовував жорстокість французських військ на території окупованої Іспанії. Так ось є така думка, що з цією гравюрою, названою "Яка хоробрість! Проти мертвих..." дон Франціско добряче злукавив. Адже з ймовірністю 99% тут він намалював саме "подвиг" рідних "героїв-гверільясів" проти захоплених французів.

Немає коментарів:

Дописати коментар