вівторок, 25 серпня 2009 р.

Армія Наполеона і казааачкі

Розповідь четверта. Пра казааачков
Смішно, але і досі російські історики свято вірять у велику роль даанскіх казааачков в поразці Великої армії в Росії. Ще смішніше те, що аби переконати в цій "величі" всіх і вся, ті самі історики і мемуаристи вигадали фразу, яку безсоромно приписали Наполеонові: "Дайте мені 20 000 казаааков і я завоюю світ!"
Звісно, Імператор ніколи в житті не казав нічого подібного, і навіть не мав у думках. І причини тому дуже прозаїчні. Просто пиздіти - не мішки ворочати, а саме пиздіти казааачкі і вміли краще за все. Розглянемо докладніше.
Вже 150 років російські і совіцькі історики люблять писати про епізод Бородинської битви, коли Кутузов здійснив ГЕНІАЛЬНИЙ хід, пустивши кааазачьі полки Уварова і Платова в тил французам і казааакі викликали ПАНІКУ в рядах Молодої гвардії Наполеона. Натомість, жоден французський генерал у своїх споминах не приділив цій атаці скількись вагомої уваги. Наскок казаааков був спокійно й організовано відбитий каре дивізії Дельзона, а війська Євгенія Богарне ледь з`явившись змусили казаааков дременути геть. Чи дивно, що Уваров і Платов стали єдиними генералами, котрих Кутузов після битви не представив до нагороди?
Найбільш об`єктивну оцінку казааачкам вжі після війни в своїх споминах дали генерали Пеле і Марбо: "Війсьа більш галасливі ніж ефективні".



Зате чим казааакі дійсно запам`яталися в тій кампанії, так це постійними грабунками і розоренням - при відступі росіян, від Смоленська до Москви не лишилося селища, де б не попрацювали загребущими лапами казааакі. Ну а при відступі вже Великої армії і настав їх зірковий час - нападаючи на найслабіші, відсталі з`єднання, вони рубали французів, коли ті не чинили опору, і тікали як тільки їм нав`язували відкритий бій. А слава кааазацкая з`явилася так - генерал Платов, що спав і бачив себе графом, роздава підручним і просто балакливим підлабузникам награбоване в обозах майно, щоб ті на весь світ трубили про "подвиги кааазацкава атамана Платава", і головне - якнайбільше перед командувачами армії. Як результат, 1813 рік Платов зустрів вже графом.

Як приклад активної діяльності казаааков приведу епізод відступу французів. Порядком ослаблена дивізія маршала Нея, форсуючи Дніпро, виявилася всього в кількох кілометрах від великого табору казаааков, начолі з Платовим. Жабоїди спокійно перейшли ріку і були такі. Питання, чому казааакі не рушили з місця? Все прозаїчно - всю ніч перед цим Платов пив як віл, і в момент форсування спав. А будити його казааакі шось злякалися.

Немає коментарів:

Дописати коментар