вівторок, 28 липня 2020 р.

Едгар Дега, "Сцена з середньовічної війни" (1865)

Молодий Едгар Дега, перш ніж остаточно повернутися до балерин і пишносраких красунь у тазіках, чимало експериментував. Звідтіля йшли всі ті на вид досить недолугі "спартанські школи" і іже.
На Салоні 1865 року молодий Едгар виставив оце: "Сцена з середньовічної війни". Якийсь садистичний сюжет, що не має під собою якогось історичного факту. Ескізи під нього були промальовані дуже майстерно, але в готовому виді Дега пішов на таку "примітивізацію" промальовки, аби стилізувати розстріл голих дівчат під Середньовіччя.
Про що він тут каже, пан Дега так і не зізнавсь. Картину перейменував на "Сцену в Орлеані", проте і місто Орлеан достеменно не знає випадків подібної жорстокості. Зате за 150 років в "Танку драконів" Джорджа Мартіна (ну Гра ж престолів же) з'явилася така фраза:
"Болтонів бастард знаний мисливець. І жінки - його улюблена дичина. Він роздягає їх догола і випускає в ліс. Вони мають півдня фори, перш ніж він піде по сліду з гончаками і мисливськими ріжками. Коли Рамсі їх наздоганяє, він гвалтує їх й облуплює шкіру, віддаючи залишки своїм собакам, а шкіру привозячи до Страхфорту як трофей. Якщо це було гарне полювання, він перерізає їм горлянку перш ніж оббілувати. Інакше ж все відбувається в зворотньому порядку".
Маю підозру, що натхнення Мартін брав десь саме отут.


Немає коментарів:

Дописати коментар