вівторок, 28 липня 2020 р.

Альфонсо Понсе де Леон, "Автопортрет. Автотроща" (1936)

От ви кажете (ну може і не ви), що художники свого часу були потороченими ліваками, яких страшні праві уряди всіляко утискали. Давайте розглянемо більш реальний приклад. Що коли художник правий, а уряд - лівацький? І мова йтиме навіть не про совдеп. Перед вами - автопортрет іспанського маляра Альфонсо Понсе де Леона, однокурсника Сальвадора Далі.
Нащадок видатного іспанського роду, син знаменитого правознавця Хуана Понсе де Леона, Альфонсо народився 1906 року. У живопису тяжів до того, що він сам звав "магічний реалізм", а як на мене - до німецької "нової об'єктивності". Вже з 1933 року Альфонсо став одним з перших членів націоналістичної партії Фаланга. Він створював її символіку, плакати, тощо. В своїх правих переконаннях Понсе де Леон був настільки непохитним, що коли 1936 року його рідний Мадрид захопили комуняки-республіканці, і громадянська війна в Іспанії вже набула осяжних рис, на попередження про загрозу його життю Альфонсо відповів: "Невже ви цього не усвідомлюєте? Зараз на карту поставлена доля всієї Іспанії. Що таке моє життя поряд з нею?".
Тоді ж, у лютому 1936-го Понсе де Леон представив цей "Автопортрет", який також має назву "Автотроща". Де він сам зображений у кюветі, стікаючим кров'ю. Альфонсо отримав схвальні відгуки після виставки і продовжив свою підпільну пропагандистську роботу. Не минуло і півроку, як Понсе де Леона, що тільки відзначив тридцятиріччя, республіканці заарештували біля його дому. А за десять днів його понівечене тіло знайшли у кюветі неподалік Мадриду. Що зараз дає привід говорити про пророчість того печального автопортрету. Буквально наступного дня комуністи на одному з шосе перехопили автівку, в якій були батько (той самий правознавець) і брат Альфонсо, і по-бандитськи розстріляли їх, кинувши тіла при дорозі. Ще за місяць був розстріляний останній рідний брат художника.
Зрештою, справа роду Понсе де Леон перемогла, і генерал-націоналіст Франко поганою мітлою вимів комуністів з Іспанії. Але цю історію ви можете тикати у мармизи лівацькій наволочі, яка заїкнеться про "лівість" художників і "нелюдські" праві режими того ж Франко чи Піночета.



Немає коментарів:

Дописати коментар