понеділок, 27 липня 2020 р.

Рембрандт Бугатті, "Леопард"

Коли роки зо два тому я сі завітав у Мистецький Арсенал на виставку пластики (Родени, Дега й інші достойники), побачив там цю бронзову статуетку гепарда, чи то левиці, шо качає біцуху, а на ноги і раціон забиває хвіст. Автором її був такий собі Рембрандт Бугатті - брат того самого Бугатті, що заснував автоконцерн. Талановита там сімейка була.
Зводка під скульптурою давала кілька скупих слів: "1884 - 1916. Італійський скульптор, брат автопромисловця, бла-бла. Не витримавши жахіть Першої Світової, вчинив самогубство".
Я потім Бульбі то переповідав, на шо він законно сказав: "Італієць? От прям таки жахіть першої світової не витримав? Ах же ж блін бідося - до чого там взагалі італійці?" Я ся погодив з аргументом, проте коли зачитав біографію, все виявилось не так однозначно.
У Першу Світову Рембрандт Бугатті служив волонтером Червоного Хреста, зокрема на території Бельгії, де й проходила лінія пекла. Користуючись нагодою, Бугатті ліпив фігурки тварин, днями й тижнями спостерігаючи за ними в зоопарку Антверпена. Зокрема певно тоді зліпив і цього гепарда-качка. Аж тут ситуація на фронті погіршилася - з провізією стало зовсім непереливки, і всіх тварин, в тому числі жирафів, левів, слонів, до котрих Бугатті так звик, пустили на м'ясо. Він витримував смерті людей навкруг і каліцтво тисяч солдатів, що проходили через Червоний Хрест, але от вбивство його улюблених тварин-моделей стало останньою краплею - повернувшись в свою майстерню в Парижі, Бугатті відкрив газ, і був такий.
З тих пір дизайн деяких моделей автівок Бугатті присвячуєься художньому стилю загиблого скульптора.



Немає коментарів:

Дописати коментар