понеділок, 27 липня 2020 р.

Красуні Хуліо Ромеро де Торреса

Сьогодні дамо просто естетики без історії. Зірка іспанського живопису Хуліо Ромеро де Торрес (1874 - 1930) почав малювати рано, і рано згорів. Замолоду об'їздивши найбільші музеї Європи, він зрозумів, що хоче малювати щось суто своє, таке, чого раніше не робили. Тож Торрес зупинився на течії символізму, в центрі якого помістив іспанську жінку - в її загадковості, красі і небезпеці.
Ледь маляру виповнилось 30, його роботи вже відривали з руками, а критики кричали, що не помістити шедеври Торреса в музей Прадо прямо зараз - це злочин перед живописом.
Тут представлено дві роботи: красиве і спокусливе "Суперництво", і задумливий "Гріх". Помітьте, що тут Торрес напряму "цитує" Веласкеса і його "Венеру" - цей хід теж став відмітною рисою його стилю. Що важливо - маєте самі зрозуміти, що саме тут є гріхом: оголеність іспанської красуні, чи ж то пересуди старих гаргар "Оно Карменсіта йде, прастітутка така. Ще й наркоманка".
Подейкують, сам Торрес навіть встиг поганяти в якості пілота у повітрі Першої Сітової (на стороні союзників). Помер у 55 років від якоїсь болячки, не доживши до громадянської війни, був похований з королівськими почестями. Ну а бездуховний Франко у 1953 році помістив його портрет на купюру в 100 песет.



Немає коментарів:

Дописати коментар