понеділок, 27 липня 2020 р.

Шандор Бодашоні, "Партія Наполеона Бонапарта проти мадам де Ремюза"

Цікаву ото тему підняв угорський маляр Шандор Бодашоні (1949-2016) картиною "Партія Наполеона Бонапарта проти мадам де Ремюза".
Наче ніхто не стверджував, що Імператор з тою мадам грав саме на роздягання, але в задачі є дві складові: а) точно відомо, що грав і не раз, б) точно відомо, що аби схотів, то з плаття б мадам вискочила ще до того, як він встиг вимовити "ня" у слові "роздягання".
Мадама, як неважко здогадатись, була подругою Жозефіни, і від Наполеона отримала все, в тому числі і високу посаду для свого бездарного чоловіка. Отримала все, окрім одного - Боня так і не вклав її до себе у ліжко, на відміну від десятку фрейлін того ж статусу, і навіть полячки Валевської. Негідник приходив в салон мадам де Ремюза, щоб грати з нею в шахи! І як не старалася красуня, а кожен вечір закінчувався словом "мат", і ніякого вам стриптизу - жорстокий сучий син просто уходив. Цього мадам Наполеонові так і не простила, і після його другого зречення, будучи безумовно принциповою дамою, у мемуарах обгамняла свого благодійника, прикинувшись затятою роялісткою.
Но сєвєр-то помніт.


Немає коментарів:

Дописати коментар