середа, 29 липня 2020 р.

Адріан Колларт. Алегорія чотирьох континентів

Годний бельгійський гравер Адріан Колларт одного разу, близько 1600 року, вирішив награвіювати алегорії "чотирьох кутів світу". Тобто Азії, Америки, Африки і Європи. А Австралію ще не відкрили, так шо без гравюри лишилась. Для іших же вийшло ось що.

Америка. Гола і красіва, воссідає на странному малознайомому звірі броніносці, і наблюдає, як східні європейські орди знищують її синів, завойовуючи її саму. Сини ж по інший бік гравюри приносять в жертви і їдять одне одного.

Африка. Напрочуд спокійна і кокетлива нєгра, мабуть тому шо осідлала крокодила. Оточена в основному вигаданими загадковими як вона сама тварюками і залишками римської присутності, як то акведуки.



















Азія. Візантійсько-оттоманський стиль одежі, вже не гола через куди більш строгі азійські нрави. Осідлавши дивний гібрид верблюда і породистого коня, махає тим, чим торгує на весь світ, а позаду певно вже давно взятий Константинополь і нездоланні турецькі орди. Їй куди затишніше, ніж Америці.




















Європа. Пафосна і товста поки що властителька світу, котра поєднує в собі ідилічність природи і перманентне самознищення у локальних і глобальних війнах, зображених праворуч. І навіть її коні лягають одне одного, не кажучи вже про людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар