понеділок, 27 липня 2020 р.

Загадка Марка Бакші

Політично несвоєчасний пост, але. Дивіться, друззя - це дрібний угорський шляхтич Марк Бакша (ще його звуть Грегор Бачі). Зі свого портрету він дивиться на нас дещо здивовано і з якимось осудом, не розуміючи нашого до нього споживацького інтересу.
Нині ніхто навіть не скаже точно, коли і ким був виконаний цей портрет - німці кажуть, що десь у 1550, угорці - що у 1598.
Нині ніхто не скаже навіть як саме у пана Марка/Грегора в його героїчній сталевій мармизі ся опинило це інородне тіло - хтось каже, після турніру, а хтось пише - турок надто влучний втрапив.
Ніхто навіть не скаже, скілько Бакша прожив у такому незручному становищі - одні пишуть, що рік, а дехто сумнівається, чи прожив взагалі.
Проте літописи все ж стверджують і наполягають: так, був от такий от угорський пан, котрому чужинський спис пробив наскрізь голову, і котрий після того не просто вижив, а притомно жив саме з уламком сулиці в черепі.
Це диво з натури зафіксував невідомий німецький маляр, а вчені - вже сьогодні - провели кілька експериментів, і таки довели, що так, навіть з такою травмою (причому саме через око з виходом в нижній частині потилиці), навіть не видаляючи списа з голови можна було вижити і жити. Як мінімум - отой самий рік. Більш того, свинцева фарба могла мати антисептичний ефект на пробитий мозок. Кажуть, що пан Грегор навіть не з'їхав з глузду, а помер зрештою від зараження - свинець в списі ся закінчив.
ЗІ. А для любителів "Гри престолів" невеличка теорія змови. Пам'ятаєте ж, кого звали Грегор у книзі й серіалі? А брата Грегора, звали Сандор Кліган - надто прозорий натяк на "Шандор", і угорське коріння прототипів двох Кліганів. І знову ж таки: як в Грегора було - життя після смерті, всє діла. От вам і "Гора" Кліган власною персоною.


Немає коментарів:

Дописати коментар