понеділок, 27 липня 2020 р.

Фелікс Нуссбаум, "Автопортрет у таборі"

Сьогодні, як відомо, свято - день німецькомовного художника. І я нещодавно тут писав про австрійського маляра Седлачека, що пишучи в стилі "нової об'єктивності", не сидів на місці, як член НСДАП пішов на фронт і загинув у Польщі за кілька днів до закінчення війни.

Сьогодні ж маю нагоду привести абсолютно протилежний випадок. Ось Фелікс Нуссбаум - теж представник "нової об'єктивності". Син ветерана Першої Світової, затятого патріота. На початку 30-х Фелікс мав визнання і нагороди у Німеччині, наприкінці 30-х - мав жовтий шестикутник і квиток в концтабір. Нуссбаум на таке погоджуватись не хотів - укривався в Бельгії і Франції, проте і там, і там його залюбки здавали місцеві. Тож кілька років він провів по пересилочних таборах - де все одно встигав малювати, зокрема і такі автопортрети (так, там людина сере в бочку, єслі шо).
У 1944 зрештою знову був схоплений, і в Аушвіці провів рівно тиждень - питання з Нуссбаумом і його дружиною вирішили дуже швидко. Загалом того року була винищена вся його родина до коліна.

Ну таке, це просто випадок. Я до того, що, чесно кажучи, моя правизна ніяк не змусить мене відчувати якесь прідиханіє перед іншим австрійським художником.


Немає коментарів:

Дописати коментар